Tlačové správy

Pokrovi iz vlaknastega kompozita za industrijsko čistilno napravo na Antarktiki


Lahki linijski pokrovi iz vlaknastega kompozita v posebni čistilni napravi na Antarktiki
Z namenom zagotavljanja dobre dostopnosti mora biti posebni sistem čistilnice odpadne vode na Antarktiki opremljen z lahkimi pokrovi. Zaradi svojih večstranskih možnosti uporabe so bili izbrani pokrovi iz vlaknastega kompozita.

Vznikajúca čierna a sivá voda sa upravuje čistiacim procesom v zariadení Nastajajoča črna in siva voda se obdela s čistilnim postopkom v napravi, nato pa se izpušča v morsko vodo. Onesnažena voda nastaja ne samo v industrijski napravi, ampak tudi v sanitarni coni, pralnici in veliki kuhinji. Na podlagi zahtev vodje gradbišča je bilo potrebno, da so pokrovi rezervoarjev za odstranjevanje mulja izdelani točno po meri. Tako je bilo mogoče izkoristiti prednost izdelave po meri, ki jo nudijo pokrovi iz vlaknastega kompozita.

Dostop do rezervoarjev je otežen zaradi težkih razmer na Antarktiki, uporaba pokrovov iz vlaknastega kompozita pa ga olajša. Pokrovi razen tega nudijo tudi neproblematično rokovanje, s tem pa dodatno varnost. Sprva je bilo zelo težko najti pokrove s potrebnimi toplotnoizolacijskimi lastnostmi, odporne proti rjavenju in ekstremnim toplotnim nihanjem – prav te prednosti nudijo pokrovi iz vlaknastega kompozita. Kajti zaradi preverjanja, ali naprava zanesljivo deluje, se pokrovi redno dvigujejo.

Kakovost in inovacija, ki nakazujeta prihodnje usmeritve
Linijski pokrovi iz vlaknastega kompozita so na voljo v veliko razredih obremenitve in pokrivajo veliko področje različnih konstrukcijskih dolžin.  Običajne pokrove iz litine in betona tako lažje nadomestimo. Pokrovi iz vlaknastega kompozita, zasnovani kot izdelek brez vzdrževanja, omogočajo dober in varen dostop do objektov naprave. So lahki, odporni proti vremenskim vplivom in z visoko stopnjo obremenitve.

Po vključitvi tehnične smole med proizvodnim postopkom postane vsak pokrov monolitni izdelek iz vlaknastega kompozita z vrhunskimi tehničnimi karakteristikami.